30 januari 2016

Nattjobb

I fredags kom äntligen mitt Examensbevis från Högskolan, så nu ska jag skicka in kopior till Socialstyrelsen och ansöka om min legitimation som sjuksköterska. Känns jättekonstigt å nervöst :S

Har redan sökt en massa jobb, men inget napp..hmm..såg här om dagen att det söks två nattsjuksköterskor till en avdelning på Falu lasarett, det är ren natt. Blev lite,lite nyfiken. Har varit i kontakt med avdelningschefen och hon tyckte ju naturligtvis att jag genast skulle söka..men jag sa bara att jag måste fundera. Att gå natt kan vara hälsofarligt, speciellt om man blir gravid. Nattjobb kan påverka en graviditet. Det kan öka risken för missfall, tidig förlossning samt minskad födelsevikt hos barnet. Det vet jag inte om jag vill utsätta mig för, inte med tanke på det jag/vi står inför. Visst alla gravida får ju inte missfall på grund av att de går natt, så är det ju inte. Men jag drar öronen åt mig att det finns en risk, å det känns inte bra. Det finns andra hälsorisker också, som mag- och sömnproblem m.m. Men trots allt är jag lite nyfiken på hur det vore att jobba natt, det borde ju vara lite lugnare tempo än på dagen. På den här avdelningen jobbar de två sjuksköterskor + en undersköterska under natten, det är grundbemanningen. Det låter också bra, tryggt när man är ny. Att ha någon att rådfråga och bolla sina funderingar med. Svårt tycker jag att det är i varje fall att ta ställning, söka eller inte söka..ska fundera lite mera. När jag berättade om hälsoriskerna för min man, tyckte han inte jag skulle söka.
Läste på nätet att några forskare hade gjort studier som bevisat att gravida ska inte gå natt, det jag läste var en studie gjord 2006. Nu var ju det 10 år sedan, säkert finns annan information idag från olika studier. Någon av er som kikar in här som hört något om dessa risker med nattjobb och graviditet?

Om x-antal timmar så kör jag igång med Synarela, har satt mobilen på alarm kl.8:00. Då blir det en sprayning i vardera näsborre, få se hur länge jag ska hålla på innan jag får börja med Progynon, de små blå tabletterna som ser ut som Viagra *fniss*

Snart är det Februari och vår donator ska träffa kurator och läkare..äntligen!! =)


Trevlig Helg!

Kram B

7 kommentarer:

  1. Sök jobbet!!!! Får du det och sedan blir gravid har du möjlighet att bli sjukskriven och har sedan efter mammaledighet en fast tjänst att återgå till dig. Jag jobbar natt och blev sjukskriven pga av historien av ÄD

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, blev du sjukskriven då. Jo det är ju lite så också, att det är ju en tillsvidare tjänst..kan vara en trygghet i det.

      Kram

      Radera
    2. japp, dels var jag sjukskriven 3 veckor innan och 7 veckor efter och sen testade jag att jobba för att jag klättrade på väggarna hemma men sov inget och pallade inget pga hormoner, oro.... så då vart jag sjukskriven april-födsel 25/8

      Radera
  2. jag som själv är sjuksjkterska (eller numera barnmorska) skulle inte råda dig till att ta en nattjänst som första jobb. På dagen får man mer rutin på att göra saker såsom ronda (vilket är oerhört lärorikt), kanske förbereda inför undersökningar, + massa mer. Nattetid är det ju ofta mer hålla ställningarna om det är en vanlig avdelning, inte om det är akuten eller IVA kanske.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det ligger oerhört mycket i det du skriver, har tänkt på det också. Å det lutar mot att inte söka, har sökt en massa andra jobb som jag hoppas på =)

      Radera
  3. Jag hade aldrig kunnat hålla mig vaken på nätterna, helst inte under en graviditet. Jag tror inte det är så bra. Men om du tror att du klarar det så kan du ju alltid testa.

    Lycka till med sprayen!!! :)
    Kram

    SvaraRadera
  4. Att jobba natt är inget hinder för att bli gravid eller vara gravid, Carlanderska sa till mig att det inte finns någon vetenskaplig forskning som stöder det. Är du en nattmänniska vanligtvis så är det inte farligt att jobba natt under några år. Jag har flera nattkollegor som blir gravida och får inga missfall. Var inte rädd för det. Natt jobb är INTE att hålla ställningarna om man jobbar på en avdelning med akutverksamhet. Att jobba natt som barnmorska på förlossningen och BB är nästan samma arbete som på dagen förutom att föräldrarna inte går hem på natten ifrån BB. Kram och lycka till med jobb!

    SvaraRadera